Potřebujete poradit?
Oolong / Bílý čaj
Oolong je označení pro skupinu převážně čínských a tchaj-wanských čajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následována rolováním. V čínské čajové kultuře se užívá též označení čaje polozelené nebo žlutozené. Polozelený čaj je stupeň oxidace přechod mezi zeleným a černým čajem - obecně ale stupeň oxidace dosahuje 8% až 85%. Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování - může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Nálev je světle žlutozelené až oranžové barvy. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.