O kávě | AFTERNOON-TEA.CZ
DOVOLENÁ - aktuálně do 28.3.2023 odpočíváme, proto veškeré uhrazené objednávky začneme vyřizovat opět od 28.3.2023
On-line platby
ThePay – Platba kartou, Platba24, MojePlatba, eKonto, mPeníze, MONETA, ČSOB, Fio Banka, QR platba, Equa Bank, Bitcoin
O kávě

Kávovník je tropická dřevnatá rostlina, schopna vyrůstat až do výšky 15 metrů. Přesné botanické zařazení kávovníku je ještě daleko složitější než u čajovníku a tak se v odborné lituratuře můžete setkat s různým a rozmanitým zažazením do tříd, podtřít či oddelění. O systematické zařazení kávovníku do botanických odrůd se stejně jako u čajovníku zasloužil švédský botanik Carl Linné. 
Kávovník je velice náchylný na prostředí a také je velice často napadán a ničen listovou rzí. 
I když právě listová rez má zásluhu na tom, že se na Srí Lance začal pěstovat čajovník, jelikož ještě zhruba do půlky 19. století se zde pěstoval hlavně kávovník. Ten byl ale zničen právě listovou rzí a tak začalo pěstování kávovníku. Díky čemuž si nyní můžeme dopřávat výborný čaj každý den.

Listy kávovníku jsou nejčastěji zelené barvy s voskovým povrchem a oválného tvaru, ale jsou značně rozmanité a tak se můžeme setkat s různými listy. 
Květy jsou bílé barvy, hvězdicovitého tvaru. Rostlina kvete jenom několik dní a její květy mají intenzivní vůni, která značně připomíná jasmín.
Obvykle plodí po třech až šesti letech od vysazení. Ale za to jsou schopny plodit 20 a někdy až 30 let. Plody během zrání mění svou barvu od zelené až po sytě červenou a tak se značně podobají třešním. V každém plodu bývají většinou dvě zrnka, která jsou obrácena. I když někdy se můžeme setkat s tím, že plod obsahuje pouze jedno zrvno a v tom případě mluvíme o kávě perlové - ta ale nemá vyšší jakost než káva připravená z klasických plodů.  Plod se skládá z kůže, ta je velmi odolná proti poškrábání, dále je dužina a poté slupka. Poslední vrstou je pergamenový obal a také tenká, stříbrná blanka, které se odděluje až při pražení.

  

Kávovník arabika je nejrozšířenějším kávovníkem a tvoří zhruba 70% celosvětové produkce. Všeobecně se považuje za nejkvalitnější. Tento druh kávovníku je charakteristický svou jemnou chutí. Nejčastěji má tato káva spíše květinové aroma s vyšší kyselostí. Také obsahuje menší množství kofeinu, ale za to může růst i ve vyšších nadmořských výškách. Mezi nejznámější producenty bychom mohli zařadit například Kolumbii, Etiopii či Brazílii.
Kávy, které najdete v naší nabídce jsou arabiky.

Kávovník robusta je druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem a tvoří zhruba 30% celosvětové produkce. Jedná se o méně kvalitnější kávovník oproti arabice, za to je také levnější. Chuťově je spíše hořkého charakteru s tvrdou a zemitou chutí, také obsahuje větší mnošství kofeinu. Avšak výhodou tohoto typu kávovníku je jeho vyšší odolnost proti škůdcům a různým nemocen. Je také méně náročný na pěstování a lze jej pěstovat i na méně kvalitní půdě. Semena tohoto kávovníku jsou menší než u arabiky, ale nedosahujé stejné kvality. Největším vývozcem je Vietman.

Pokračovat na: Historie kávy