Dle způsobu zpracování

První způsob dělení čajů je dle způsobu zpracování. Toto dělení je považováno za základní. Může se zdát, že se jedná o složité dělení, ale ve skutečnosti se nejedná o nic jiného, než v podstatě o dělení na černý, zelený, polofermentovaný a bílý čaj. Způsob zpracování je to jediné, v čem se od sebe tyto čaje liší. Postupně se povídáme v čem se od sebe lidí jednotlivé čaje.

Jako první se podíváme na černý čaj prochází všemi fázemí výroby a úplnou oxidací. Oxidace probhá ve speciálních místnostech, ve kterých se přesně reguluje teplota a vlhkost. Při jeho oxidaci vzniká charakteristický čajovníkový éterický olej, který je pro černý čaj velice typický. Také během výroby dochází ke změnu barvy lístků ze zelené až na medově červenou. Černý čaj je doporučeno zalévat 100°C horkou vodou a louhovat jej 3 až 5 minut.
Kompletní nabídku námi nabízeného černého čaje najdete v příslušné sekci.

Dalším typem čaje je zelený čaj. V České republice patří mezi hodně rozšířené. Zelený čaj neprochází žádnou či pouze minimální oxidací. Jelikož třísloviny a chlorofyl, který je v čajových listcích obsažen, se během výroby nikterak nemění, je výsledných čajový nápoj stále zelený tak jako barva čajových lístků. Zelený čaj je doporučeno zalévat 80°C horkou vodou a louhovat jej 2 až 3 minuty. 
Kompletní nabídku námi nabízeného zeleného čaje najdete v příslušné sekci. 

Polofermentovaný čaj nebo-li též Oolong je dalším typem na který se podíváme. Jedná se zde o přechod mezi zeleným a černým čajem. Jak již název napovídá, nedochází u tohoto typu čaje k úplné oxidaci, ale pouze k částečné. Jediný rozdíl mezi polofermentovaným a černým čajem je tedy pouze v délce oxidace čajových lístků. Výroba je převážně v oblastech Číny, Japonska, Jižní Indie a Vietnamu. Oolong je doporučeno zalévat 90°C horkou vodou a louuhovat jej 2 až 3 minuty.
Kompletní nabídku námi nabízeného polofermentovaného čaje / oolongu najdete v příslušné sekci.

Posledním hlavním typem se kterým se můžete setkat je bílý čaj. Na Srí Lance je tento typ čaje připravován z vrcholových pupenů čajovníku (tzv. tipsů), které jsou typické svou stříbrnou barvou a jemnými chloupky. Ty jsou po sběru okamžitě sešeny a již se další zpracování neprovádí. Na trhu se můžete setkat s označením jako je "Silver Tips" či "Flowery Pekoe". Ovšem díky své specifické chuti a hlavně ceně se bílý čaj na trhu vyskytuje jen velmi málo (pokud narazíte například na cenu v rozmezí 50 Kč až 100 Kč, můžete si být jisti, že se o opravdový bílý čaj nejedná). Nejčastěji se tak bílý čaj přidává (běžně okolo 3% až 4%) do různých čajových směsí, díky čemuž výslednou čajovou směs skvěle obohatí.
Bílý čaj je doporučeno zalévat 70°C horkou vodou a louhovat 2 až 3 minuty. 
Kompletní nabídku námi nabízeného bílého čaje najdete v příslušné sekci.

Dalším velice známým a v poslední době také hojně oblíbeným "čajovým" nápojem je rooibos. Tento lahodný nápoj se vyrábí z listů keře čajovec kapský, který pochází z Jižní Afriky. Listy tohoto keře procházejí oxidací díky které získávají svou výraznou červenou barvu, také proto se rooibosu často říká "červený čaj". Zejména obsahuje množstvé některých minerálních látek, fenolické látky a flavonoidy s prokázaným antioxidačním účinkem. Rozdíl oproti pravému čaji je ten, že rooibos má nízký obsah tříslovin. 
Rooibos je doporučeno zalévat 100°C horkou vodou a louhovat 3 až 5 minut.
Kompletní nabídku námi nabízeného rooibose najdete v příslušní sekci.

Každý z čajů uvedených výše najdeme na trhu jak v čisté podobě tak i v podobě ochucené či aromatizované. V případě čajů z naší nabídky dochází ze strany výrobce k ochucení pouze pomocí kousků ovoce, koření či bylin a na aromatizování se používá výhradně přírodní aroma. 

Kromě pravého čaje velice často narazíme i na další nápoje, které obsahují slovo čaj. Především se jedná o ovocné čaje. Kvalitní ovocný čaj by měl obsahovat pouze kousky ovoce, které ve výsledné kombinaci společně vytváří harmonickou a jedinečnou chuť. 
Kromě ovocných čajů jsou dalším takovým typickým nápojem různé bylliné čaje, které většinou obsahují pouze různé kombinace bylin. U obou dvou těchto typů se můžeme ale setkat také s tím, že je do výsledné směsy přidán i čajový list, což výslednou směs zaručeně obohatí.

Nezapomínejte tedy na jednoduché pravidlo: čím je čaj čerstvější, tím je také kvalitnější a celkově lepší. Ovšem vyjímku v tomto ohledu tvoří pu-erh. Kdy se jedná o tmavý čaj, který se pěstuje v čínské provincii Yunnan. Jenž je specifický svou netradiční zemité chuti a vůni. Barva nálevu tohoto čaje je tmavší než u černého čaje a někdy se svou barvou podobá kávě. Po lisování se skladuje klidně i několik let, díky čemuž získá specifické chuťové vlastnosti, které jsou pro pu-erh typické.

Zpátky na: Dělení čajů