Pokud jste si koupili ten nejkvalitnější čaj, tak to ještě samo o sobě není zárukou vytříbené a kvalitní chuti. Pokud čaj spotřebováváte delší dobu, je velice důležité jeho skladování, jelikož pokud není čaj správně skladován vytratí se chuť, aroma a další cenní látky, které čaj obsahuje.
Jednou z nejdůležitějších zásad skladování čaje je, skladovat čaj v hermeticky uravřeném obalu - tak aby se k němu nedostal kyslík, jelikož se jedná o největšího "zabijáka" chuti a cenných látek, které čaj obsahuje. Pokud necháte čaj volně na vzduchu, tak jeho chuť poté bude nevýrazná a mdlá a také zdraví prospěšné látky se již v čaji nebudou vyskytovat. Kromě toho je čaj také velice dobrý pohlcovač pachů - umí velice dobře absorbovat jakékoliv pachy, což čaji neprospívá.
Toto je důvod proč například společnost Basilur balí své sypané čaje do znovuuzavíratelných obalů.
Pokud jste si pořídili sypaný čaj, která nemá znovuuzavíratelný obal je vhodné ho poté skladovat v plechové nádobě. Naopak nevhodný materiál pro skladování jsou různé papírové krabičky či sáčky nebo skleněné průhledné nádoby.
Čaj je tedy nutné skladovat v suchém, temném a chladném prostředí (ideálně do 20°C). Důležité je také skladovat jednotlivé čajové druhy zvlášť, a také jeden druh čaje skladovat v co největším množstí u sebe. A to z důvodu, že čaj je schopen si vytvořit své vlastní mikroklíma díky kterému si udrží své pozitivní vlastnosti o něco déle.
Pokud tedy splníte výše uvedené zásady, máte jistotu že čaj si i při delším skaldování udrží svou výraznou chuť a aroma, také zůstané svěží a čerstvý a bude obsahovat všechy potřebné zdraví prospěsné látky.
Pokračovat na: Naše značky
Zpátky na: Čaj a zdraví