Aby káva zůstala i při delším skladování čerstvá, svěží a aroma zůstane zachováno je zapotřebí dodržet zásady správného skladování. Díky jejichž dodržení nedojde u kávy ke ztrátě prospěšných látek pro lidské tělo. V principu lze říct že pro skladování kávy platí skoro stejné zásady jako pro skladování čaje.
Standardem v dnešní době je balení kávy do vzduchotěsných sáčků, které jsou buď vakuově baleny či jsou naplněny ohranou atmosférou, ale né nikdy kyslíkem. Problém ale nastává jakmile poprvé sáček, který nemá znovuuzavíratelný zip, jak tedy poté s kávou naložit po otevření originálního balení.
Základem správného skladování je co nejvíce zamezit přístupu vzduchu ke kávě, jelikož ten způsobuje oxidaci - kromě aroma dochází také ke zničení zdraví prospěšných a cenných látek.
Za nevhodné se považují například různé papírové krabičky či sáčky, ale také průhledné skleněné nádoby - vhodné jsou například netečné plechové nádoby či různé keramické nádoby s těsněním. Kromě vzduchu je nutné zamezit přístupu světla, které přispívá k urychlejí oxidačních procesů. Také se doporučuje ideálně skladovat kávu od ostatních potravin, jelikož je skvělým pohlčovačem prachu. Káva by se měla skladovat v chladu, optimálně tak do 20°C. Je vhodné skladovat větší množství kávy u sebe, jelikož si stejně jako čaj dokáže vytvořit vlastní tzv. mikroklima, které pomáhá lépe udržet chuť, aroma a cenné látky v kávě.
Pokračovat na: Druhy kávy
Zpátky na: Pražení kávy