Dle nadmořské výšky

Nejčastěji se s tímto typem dělení čajových lístků setkáme u cejlonských čajů, v menším množství i u čajů, které nepocházejí ze Srí Lance. Rozlišujeme tři základní kategorie dle toho v jaké výšce čajovníky rostou, což má potí vliv na výsledný čajový nápoj. Jedná se o tyto kategorie: nížinné čaje (low grown), střední čaje (mid grown) a vysokohorské čaje (high grown). 

Čaje, které rostou zhruba do výšky 600 metrů označujeme jako nížinné čaje (low grown). Barva nálevu u čajů z této oblasti je tmavě hnedá, až čokoládová. Chuťově se jedná o velice silný čaj, kde intenzita chuti je vysoká. Vyznačují se svou znatelnou hořkostí a s dlouhou dochutí.

Druhou oblastí jsou poté střední čaje (mid grown), které rostou ve výšce zhruba 600 metrů až 1 200 metrů. Barva nálevu je zlatohnědá nebo tmavě oranžová. Intenzita chuti je střední. Čaje z této oblasti se vyznačují svou jemnou hořkostí ve které je poznat nádech bylinek a dřeva. 

Třetí a poslední kategorií jsou vysokohorské čaje (high grown). Tato oblast se poté nachází od výšky 1 200 metrů a výše. U čajů z této oblasti můžete očekávat spíše pikantnější chuť se svěřím nádechem ovoce. Hořkost čajů je minimální. High grown čaje jsou velice oblíbené mezi milovníky lehkých čajů. 

Zpátky na: Dělení čajů