Nejčastěji se čaj sbírá třikrát do roka, avšak v některých zemích i vícekrát. Z důvodu vynikajících klimatických podmínek trvá sběr čaje na Srí Lance celý rok. Teoreticky se může čaj sbírat až třicetkrát do roka (v průměru tedy co svanáct dní). Velice, ale záloží na tom jak rychle rostou nové čajové lístky.
Nejčastěji se, ale setkáme s dělením na tři hlavní sběry. A to především v oblastech Číny a Indie. POrvní a druhý sběr je považován znalci za nejlepší.
První sběr (First Flush) je jarní sběr, který trvá zhruba od března do konce dubna.
Druhý sběr (Second Flush) trvá od května do června.
Poslední sběr probíhá od září a představuje hlavně tzv. "vegetační sběr". Obecně se v rámci tohoto sběru setkáme s nejnižší kvalitou čaje.
Zpátky na: Dělení čajů