O čaji | AFTERNOON-TEA.cz
DOVOLENÁ - aktuálně do 28.3.2023 odpočíváme, proto veškeré uhrazené objednávky začneme vyřizovat opět od 28.3.2023
On-line platby
ThePay – Platba kartou, Platba24, MojePlatba, eKonto, mPeníze, MONETA, ČSOB, Fio Banka, QR platba, Equa Bank, Bitcoin
O čaji

Čaj je kulturní nápoj, který se obvykle připravuje louhováním lístků čajovníku v horké vodě. Také pro samotné lístky se hojně využívá přímo název čaj. S označením čaj se ale také můžeme setkat i u různých odvarů dalších rostlin (například tak můžeme narazit na Ovocný čaj, Bylinný čaj, či přímo konkrétně například Mátový čaj). Jelikož tyto nápoje neobsahují lístky čajovníku, můžeme se zde také setkat s označením "nečaje". Díky látkám, které jsou v čaji obsaženy má blahodárné účinky na organismus a je také povzbuzující. 

Čaj se většinou připravuje jako horký/teplý nápoj. Ovšem již čím dál tím častěji (hlavně v letních dnech) se můžete setkat s ledovým čajem. Ledový čaj se připravuje silnější, než bežný čaj, a po vylouhování se sladí cukrem či medem, také se do něj může přidat citrónová štáva , a ideálně se vychladí ledem, případně je možné jej strčil do mrazáku.  

Čaj u nás

U nás se s pojmem čaj setkáte nejen u nápoje, který je připravený louhováním čajovníkových lístků v horké vodě, ale i pro nápoje připravené spařením věětšinou sušeného či rozemletého ovoce, bylin nebo jiných částí rostlin.

Čaje z rostlin byly známy již od nepaměti, ale dříve se spíše používalo označení odvar nebo nálev. Kromě bežného pití se používaly zejména v lidovém léčitelství. K jejich přípravě sloužily různé byliny, ovoce, plody keřů a stromů, listy či dokonce části stromů. Čaj z čajovníků se do bežných českých domácností dostal až v 2. polovině 19. století (Přitom v Evropě se poprvé objevil již v 17. století).

Pokračovat na: Historie čaje