Do roku 1972 byl oficiálním názvem Cejlon. Jedná se o ostrovní stát v jihovýhodní Asii, který se nachází poblíž Indie. Hlavním městem je Šrí Džajavardanapura Kotte (zkráceně se mu říká jen Kotte), ale nejedná se o největší město, tím je Colombo. Srí Lanka je spíše zemědělskou provincií ve které je rozvinuté pěstování čajovníku, rýže, batátu, kaučukovníku a kokosových palem. Náboženství je zde velice rozmanité a největší zastoupení zde má budhismus.
Ještě v první polovině 19. století se zde pěstoval především kávovník a kakaovník, avšak plantáže s těmito rostlinami zničila rez Hemileia vastatrox a tak si majitelé plantáží museli najít náhradu a tou se stal čajovník (O rozšíření pěstování čajovníku se zde, jako v mnoha ostatních zemích, zasloužili Britové). Díky specifickým klimatickým podmínkám je zaručeno, že na části ostrova bude vždy takové počasí, které je vhodné pro pěstování toho nejkvalitnějšího čaje.
Export čajovníku zde tvoří zhruba 65% exportu všech zemědělských produktů a v roce 2017 oslavila Srí Lanka 147 let prodeje čajů. Přibližně 2 milióny lidí (cca 10% obyvatel) je zde zaměstnáno v čajovém průmyslu. Hned po Číně se Srí Lanka řadí na druhé místo exportu čajovníku ve světě a ročně se zde vypěstuje okolo 300 ,iliónů kilogramů čaje.
Základním typem dělení čajových lístků na Srí Lance je dle nadmořské výšky sběru. Proto se u čajů z této země nejčastěji setkáme s tímto označením Low Grown (nížinný čaj, který se sbírá v macimální výšce 600 metrů nad mořem, Mid Grown (střední čaj, který se sbírá v nadmořské výšce 600 metrů až 1 200 metrů) a High Grown (vysokohorský čaj, který se sbírá v nadmořské výšce 1 600 metrů a výš). Největší část produkce tvoří čaj typu Low Grown, který představuje cca 49 %, poté je Mid Grown, který představuje cca 32% a nakonec je High Grown, který představuje cca 19%. Na plantážích nejčastěji narazíme na hybridy assámského čajovníku.
Díky centrálnímu řízení produkce čaje je Srí Lanka schopna produkovat velké množství kvalitního čaje. Avšak nevýhodou tohoto centrálního řízení je, že se zaměřuje na výrobu opravdu špičkového čaje a jeho originálních typech a tak se v drtivé většině továren používá podobná výrobní metoda, která ve výsledku dává velmi podobnou kvalitu čaje. Také právě kvůli tomuto nemají všichni dodavatelé vlastní plantáže a čajové lístky nakupují na burze. Ve většině případů se pro výrobu čaje používá tzv. ortodoxní metoda, ale i zde se již začíná projevovat vliv velkých společností, které požadují odlišné vlastnosti a proto se začínají čím dál tím víc prosazovat i ostatní výrobní metody.
Poznat opravdu kvalitní čaj ze Srí Lanky není až tak težké. Pokud na obalu uvidíte logo Cejlonského lvíčka (tzv. Lion logo), tak máte jistotu že jste si koupili kvalitní čaj, který byl vyroben pomocí těch nejlepších výrobních postupů. Jelikož toto logo se uděluje výrobcům, kteří splní velmi přísné normy, které byly vytvořeny nezávislými odborníky ve svém oboru. Avšak i tato ochranná známka má své nevýhody a to její cenu, která je opravdu vysoká. Díky tomu se občas stane, že tuto známku některý z výrobců nemá, sice splňuje veškeré normy, ale bohužel není schopen ji zaplatit.
Pokračovat na: Produkční oblasti
Zpátky na: Výroba čaje