Zrnková káva
Jedná se o typ kávy, který po upražení neprošel žádnou úpravou. Jelikož jsou si zrna schopna lépe uchovat jak aroma tak chuť kávy je to pro odborníky nejlepší volba. Pokud si chcete vychutnat tu nejlepší chuť kávy, tak určitě také zvolte tuto variantu - ale pozor, nikdy nemelte nemelte zrnkovou kávu najednou, ale vždy v takovém množství které ihned spotřebujete, jelikož mletá káva rychleji ztrácí chuť a aroma, ale také i cenné látky, které zrnková káva obsahuje. Velikost zrna je jedním z velmi důležitých hodnotících kriterií a právě jeho velikost poté určuje cenu na světovém trhu. Můžeme se setkat se spostou norem, které hodnotí velikost zrna, ale tou nejznámější jsou jistě normy ISO, které rozdělují kávová zrna přibližně do 17 velikostí. Je také dobré vědět, že obecně platí - čím je zrno větší, tím je i jeho cena na světovém trhu vyšší. Kromě velikosti kávové zrna se také hodnotí i jeho celkový vzhled, vůně, stupeň pražení, chuť, přítomnost cizích pachů, vlastnosti kávy v šálku či jejo barevnost. Znát zemi původu, region a nejlépe také plantáž je základem dobré orientace a také způsobem jak si udělat představu o kvalitě zrnkové kávy. Zrnková káva patří mezi nejprodávanější druhy kávy i díky tomu, že je možné si tuto kávu připravit v jakémkoliv automatickém kávovaru a pokud vlastníte mlýnek, můžete použít i jakýkoliv jiný kávovar. Nejčastěji narazíte na zrnkovou kávu balenou po kilových baleních, u nás ale najdete také balení 500 a 250 gramů. Kvalitu kávy poznáte již dle samotných kávových zrn které by měly být v celku, lehce mastné a podobně barevné - i když například v kávových směsích se můžete setkat ak s různou velikostí tak barevností jednotlivých zrn.
Čerstvě namleté kávě se nic nevyrovná a jen težko jí nečím nahradíte.
U nás koupíte kvalitní a výbornou zrnkovou kávu, stačí si jen vybrat.
Mletá káva
Dle dostupných informací je technologie mletí kávy známá již z 18. století. Správné mletí pražených kávových zrn je velice důležitou operací, která by se rozhodně neměla podceňovat. Při mletí je důležité sledovat především teplotu, abychom zrna nespálili. Rozlišujeme tři způsoby mletí kávy - hrubé mletí, které trvá přibližně 7 až 10 sekund - střední mletí trvá 10 až 13 sekund - jemné mletí trvá 15 až 20 sekund. Podniky kde se mele melké množství kávy, používají moderní mlecí stroje, které jsou chlazeny vodou, což zaručuje správný postup mletí a nedochází tak ke spálení zrna. Mletí bývá často rozděleno do dvou základních stupňů - kdy nejdříve tzv. šrotovník drtí kávová zrna a poté rýhové válce melou na jemný prášek. Mnoho lidí si myslí, že nejlepší způsob mletí kávy je namlét kávu na co nejmenější částečky (tzv. prach), avšak opak je pravdou. Čím budou částečky mleté kávy větší, tím lépe.
Je dobré vědet že mletí kávy snižuje její kvalitu, jelikož se nejen zhoršuje chuť, ale také její aroma. Mletá káva je vhodná pro všechny, kteří mají doma pákový kávovar, překapávač, frenchpress či preferují kávu typu tzv. turek, ale nemají doma mlýnek aby si kávu sami pomleli.
V nabídce máme také i kávu mletou, která je také velmi chuťově výborná, aromatická a kvalitní.
Instatní káva
Již dříve se lidí pokoušeli o výrobu instatní kávy, v 19. století, avšak tento druh kávy se v té době nesetkal s pochopením, jelikož výsledná chuť nebyla příliš lahodná a dobrá. Teprve až v roce 1938 díky firmě Nescafé nastal rozmach instatní kávy. Hlavním motorem pro rozšíření instatní kávy byla válka, kdy americká armáda dostávala tento druh kávy jako součást přídělu. Mezi hlavní výhody patří jednoduchá a rychlá příprava.
Výroba instaní kávy může ovlivnit její kvalitu a chuť. Postup výroby je velmice podobný například výrobě sušeného mléka. Mletá, pražená zrna kávovníku se nejdřív musí vysušit - následně se ve velkých válcovitých extraktorech za pomoci horké vody a mletých zrn připraví silný kávový extrakt - ten se poté z oněch vysokých hodnot zchladí přibližně na 4°C (Výsledná kvalita produkce je vysoce závislá právě na kvalitě zchlazení). Jakmile máme takto extrakt zchlazený tak se na řadu dostává sušení. Sušení se rozděluje na dvě základní technologie - a to sušení sprejováním (spray-dried) nebo sušení mražením (freeze-dried).
Sušení sprejováním je způsob sušení, kdy se kávová usazenina rozprašuje pod tlakem na stěny vysokých, vyhřívaných bubnů odkud poté padá dolů v podobě jemných zrnek - výsledná zrnka se poté prodávají buď ve formě prášku nebo se z ní vyrábějí kákové granule. Daná metoda patří k nejrozšířenější způsobům výroby mleté kávy, jelikož se jedná o nenáročný způsob, čemuže také odpovídá výsledný produkt.
Sušení mražením je způsob sušení, který se provádí tzv. lyofilizací, nebo-li vymrazováním ve vakuu. Kdy vlivem vakua se při nízkých teplotách se rychle odpaří zbytková vlhkost. Jelikož při tomto způsobu výroby, narozdíl od předchozího, nedochází k zahřívání směsi, tak si finální produkt zachovává nezměněnou chuť a aroma kávy. Tento způsob výroby instaní kávy je kvalitnější, ale za to nákladnější. Veškeré instatní kávy prodávaní pod značkou Jardin se vyrábí pouze touto metodou, díky čemuž je jejich chuť tak výborná a jedinečná.
Patříte-li spíše mezi milovníky instatní kávy, určitě se podívejte na naši nabídku.
Zelená káva
Káva nemusí být vždy jen ta hnědá, kterou určitě každý zná. V dnešní době se můžeme již bežně v obchodech setkat i s kávou zelenou. Jedná se o kávová zrna typu arabica, která neprošla pražením a tak obsahují více antioxidantů a dalšách látek, které při pražení ztrácejí. Obsah kofeinu v takové kávě je vyšší než u standartní pražené kávy a i díky zvýšenému obsahu důležité kyseliny chlorigenové tak dohromady zabraňují vstřebávání cukru z potravy. Proto dle posledních a moderních hubnoucích trendů se právě čím dál tím víc začíná zelená káva používat, ideálně v kombinaci s další pohybovou aktivitou a také s rozumným jídelníčkem - v této kombinaci někteří uživatelé hovoří o úbytku tělesné hmostnosti v řádu jednotek kilogramů za měsíc - dokonce, dle některých vědeckých studií půobí též pozitivnně na celulitidu. V poslední době je také možné se dočíst o pozitivním vlivu zelené kávy na žlučník (jako prevence proti žlučovým kamenům). Prozatím nejsou známy nějaké vedlejší účinky, ale vždy je nutní pamatovat na to, že i tuto kávu je doporučeno užívat s mírou. Díky vyššímu obsahu kofeinu je možné ji použít i jako kvalitní náhražku různých energetických nápojů. Do zelené kávy by se neměl přidávat cukr a ani mléko, jelikož přidáním mléka se snižuje účinek kyseliny chlorogenové zhruba o čtvrtinu.
Bezkofeinová káva
Na závěr se ještě podíváme na druh kávy, který aktuálně v naší nabídce nenajdete, ale možná se časem objeví a určitě je dobré o bezkofeinové kávě něco vědět. Ve světě a mezi odorníky je názor na tento druh kávy značně rozdílný. Jedné skupině chutná, druhé nikoliv a třetí to je tak nějak jedno - osobně jsem do styku s týmto druhem kávy nepřišel a tak bohužel nedokáži sám posoudit. Ovšem co se všeobecné ví, tak káva bezkofeinová má jinou chuť než jakou má káva, která kofein obsahuje - toto je způsobeno tím, že při procesu tzv. dekofeinace se odstraní i některé charakteristické chuťové a aromatické složky, které dotvářejí celkovou a všeobecně známou chuť kávy.
V současné době se používají dvě základní technologie pro odstranění kofeinu z kávy - bohužel, ale u jedné se kofein neodstraní úplně, ale asi jenom okolo 97 % kofeinu, který je obsažen v kávových zrnech.
U první metody se pro odstranění kofeinu používají organické rozpuštědla ( chloroform, etylacetát ). Nejdříve se zelené zrno napařuje vodními párami, čímž nabude na objemu - zvětší se povrch a zrno se rozevře - díky tomuto je ulehčen průnik rozpouštědla ke kofeinu - poté se kofein společně s rozpouštědlem odstraní od zrna - následné odstranění rozpouštědla je s pomocé opakovaného napařování.
Druhá metoda je tzv. švýcarská metoda, kde se jako extrakční činidlo používá pouze voda a série filtračních uhlíkových zařízení. Jedná se o poměrně nákladný proces kdy je principem namáčení zrn ve vodě, kde ale bohužel voda sebou strhává i číst vonných látek obsažeých v kávovém zrnu. Kofein se z vody odstraňuje pomocí aktivních uhlíkových filtrů. Následné se zrna již zbavená kofeinu susí ve speciálních nádržích kde zbytková voda, která po odstranění kofeinu obsahuje vonné látky, se zredukuje na koncentrít, kterým se poté zrna postříkají.
Pokračovat na: Káva a zdraví
Zpátky na: Skladování kávy