Země původu kávy | AFTERNOON-TEA.CZ
Země původu

Brazílie

Jako první se podíváme na Brazílii. Jedná se o tzv. Kávového krále a patří k největším producentům kávy a káva je zde hlavní zemědělskou kulturou a patří k hlavnímu exportnímu zboží. O začátkách pěstování kávy se mluví okolo roku 1727 (tzv. rok dovozu kávového semene), ale přesné údaje nejsou známy. Nejčastěji zde nadete kávovník arabika, ale v současné době se zde také rozšiřuje pěstování odolnějšího kávovníku robusta. Drobní pěstitelé zde představuji téměř 75% produkce kávy. Káva z Brazílie je výborná díky tomu, že skrz ní procházejí 3 klimatické pásma (rovníkové, subtropické a mírné pásmo). Káva se zde pěstuje v 17 státech z 26, ovšem státy Paraná, Sao Paulo, Minas Geraisis a Espiríto Santo vyprodukují přibližně 98% z celkové produkce, přičemž stát Paraná zajišťuje až 50% produkce. 

Nabídku káv z této oblasti najdete ZDE

Keňa

Další oblastní na kterou se podíváme je Keňa, kde jsou počátky pěstování kávovníků známé již od 19. století, kdy sem byla dovezena kávová semena. Zejména o kávě z Keni, která roste se vyšších nadmořských výškách odborníci říkají, že se jedná o nejlepší kávu na světě, která je především známá svou bohatou chutí, správnou kyselostí a jemnou ovocnou chutí. Kávovníkové plantáže se rozkládají především v širokém okruhu kolem nejvyšší sopky Kilimandžáro. Největší podíl produkce kávy je arabika, které se produkuje až 99%, zbylé 1% je robusta. Pěstování kávovníků se zde bere velmi vážně a proto je zakázáno jakýmkoliv způsobem ničit či poškozovat kávovníkové plantáže. Dalším důkazem, že je pěstování kávy bráno velice vážně je to, že nejdřív vešekrou úrodu zelených zrn nakoupí společnost Coffee Board of Kenya (C.B.K.), která ji testuje a hodnotí a poté v pravidelných týdenních aukcích ji poté prodává - zajišťuje prodávání kávy jednotlivých nákupčím - až po úspešném prodeji vyplácí peníze pěstitelům. 

Nabídku káv z této oblasti najdete ZDE

Guatemala

Oblast Guatemaly patří ve Střední Americe mezi nejvýzvnamější pěstitele kávových bobů a to přivedlo Guatemalu k blahobytu a stále dodnes velice ovlivňují hospodářství celé země. Kávovník zde byl dovezen jeziuty kolem roku 1750, ale za rozmah obchodu s kávovámi zrny se postarali především zejména němečtí přistěhovalci. V dnešní době se kávovníky pěstujicí zejména na jihu země - svahy vulkanických vrchů v Sierra madře - kde jsou ideální podmínky pro pěstování vybraných arabik. Káva z Guatemaly je odborníky oceňována především díky její kořenité a plné chuti. Guatemalská kávovníková zrna jsou často označována dle nadmořské výšky položené plantáže - nejčastěji se v námi nabízených kávách se setkáte s tzv. SHB (Strictly Hard Bean), což jsou kávová zrna vypěstována ve výšce 1 600 až 1 700 metrů nad mořem.

Nabídku káv z této oblasti najdete ZDE

Kolumbie

Káva z Komlubie je považována za jednu z nejlepších. Sama Kolumbie je považována za největšího světového výrobce jakostních zrn, které poskytují aromatickou a silnou chuť. První kávovníky zde byly přivezeny v roce 1808. Kávovníky se pěstují zejména v horských oblastech východních, západních a centrálních Kordiller, ale také mezi výběžky And. Díky hornatému terénu je zde velmi rozdílní klíma, díky čemuž může probíhat sběr po celý rok. Přibližně 90% kávy se zde zpracovává mokrou metodou. Také Kolumbie má vlastní úřad, který dohlíží na udržování kvality kávy - Federación Nacional de Cafeteros de Columbia. Kolumbie se řadí jako druhý největší producent kávy, ihned po Brazílii. Kdy k nejlepším kolumbijským kávám patří kávy z oblasti Medelin či Armánie. V Kolumbii se káva klasifikuje jako supremo (velké zrno bez perlového zrna), excelso (malé až střední zrno), caracol (velké perlové zrno) a poslední je caracoli (malé perlové zrno).

Nabídku káv z této oblasti najdete ZDE

Etiopie

Etiopie je považována za pravlast arabiky a dokonce se v některých literaturách uvádí domněnka, že slovo káva má původ v názvech etiopských provincií Kaffa a je jedním z hlavních afrických producentů arabiky. Kávový odborníci se shodují že etioská kávová zrna lze zařadit mezi nejlepší na světě - mají jemné vínové aroma s bohatou chutí. Zrna se zde zpracovávají jak suchou tak mokrou metodou - zrna se zde třídí dle příslušné kvality na mild, soft a hard, přičemž mild se považuje za nejkvalitnější a jedná se o exportní typ kávy. Mezi nejznámější etiopské oblasti patří Sidamo či Djimah. Dle kávových expertů není vůbec lehké etopskou kávu popsat - její zrna nejsou přiliš vzhledově hezká, nejsou ani silná a nemají ani vysokou kyselost, avšak chuť v šálku je úžasná a jedinečná.

Nabídku káv z této oblasti najdete ZDE

Výše uvedené oblasti jsou pouze ty základní a obsahuje především ty země, jejichž produkty najdete v naší nabídce. 
Mezi další pšstitelské oblasti kávovníku patří například Dominikánská republika, Honduras, Kuba, Jamajka, Salvador, Nikaraqua, Ekvádor, Peru, Venezuela, Pobřeží Slonovina či třeba i Angola.

Pokračovat na: Jardin kávy

Zpátky na: Káva a zdraví

Odběr novinek
Přihlášením k odběru novinek již nikdy nepřijdete o žádné akce, speciální slevy ani novinky.
Copyright © 2017 - 2019 | AFTERNOON-TEA.CZ
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.