Na území Srí Lanky (dříve známá jako Cejlon) najdeme různé pěstitelské oblasti čajovníku, kterou jsou zcela jedinečné díky své poloze či klimatickým podmínkám. Díky tomu každý region na Srí Lance nabízí jedinečnou chuť a aroma.
Mezi nejvýznamnější pěstitelské oblasti čajovníku patří Uva. Jedná se o jednu z nejméně zalidněných oblastí Srí Lanky. V současné době se v této oblasti pěstuje na rovinách cuktrová třtina a v kopcích čajovník. Tato oblast je na těchto dvou plodinách hodně závislá, jelikož tvoří většinu příjmu místních obyvatel. Klimatické podmínky této oblasti dávají zdejším čajům svůj nezaměnitelný charakter. Čaj se zde sbírá po celý rok, avšak ty nejlepší čaje jsou ty sklizené od července do září, jelikož v této době je zdejší suché počasí ovlivňováno jihozápadním monzunovým systémem. Chuťově jsou čaje z této oblasti spíše štiplavější, jemnějšího charakteru s mentolovým nádechem a svou chutí jsou zcela odlišné od ostatních. Nejčastější zařazení čajů je do typu Mid Grown.
Kandy je také známá jako královské město plné chrámů, klášterních knihoven či umění. Město je považováno za důležité centrum budhismu a dle legendy je v jednom z chrámů uložen Budhův zub, se kterým se pojí mnohé legendy a báje. Samotné město leží relativně nízko a čajové plantáže se nachází převážně v okolních kopcích. Čajovníky rostou v nadmořské výšce od 650 metrů do 1 300 metrů a tak se také čaje z této oblasti řadí mezi typ Mid Grown. Čaje jsou spíše silnějšího charakteru s tmavší barvou nálevu a jsou produkovány v mnoha různých třídách - často se říká, že čím výše je čaj pěstován tím má jemnější chuť a světlejší nálev a naopak.
Nuwara Eliya patří asi k těm úplně nejznámějším plantážím Srí Lanky na světě. Oblast je velice hornatá s vysokou průměrnou nadmořskou výškou a tak se zde čaj pěstuje i ve výšce 1 900 metrů nad mořem. Vzduch v této oblasti je velice chladný a osvěžující, dešťové srážky jsou zde mírné a noci velice chladné. Díky tomuto klimatu se zde pěstují čaje, které dle odborníků patří k těm nejlepším na celém světě. Vysoká nadmořská výška a nízké teploty zajistí pomalu rostoucí keř s menšími listy. Tyto listy poté mají v šálku oranžový odstín s až zlatavým nádechem. Mezi nejvyhledávanější typy čaje z této oblasti pak patří OP nebo BOP.
Většina současného obyvatelstva v oblasti Dimbula je zaměstnáváma v čajovém průmyslu, a taky proto je pěstování čaje pro tuto oblast velice důležité. Jméno této oblasti je odvozeno od blízkého pohoří. Jelikož se rozléhá ve výšce cca 1 100 až 1 600 metrů nad mořen, jedná se o jakési pomezí mezi čajem typu Mid Grown a High Grown. Opět se jedná o spíše chladnější a suchou oblast. Čajový nálev je zmavě zlatooranžový s výraznou svěží chutí a nádechem jasmínu.
Ruhunu je oblast nacházející se v jižní části Srí Lanky a jedná se o největších oblastí, které jsou zde zmíněné. Čaje zde rovnou v nadmořské výšce okolo 600 metrů a díky tomu zde roste velice rychle. Kromě čajových plantáží se zde nachází také mnoho přírodních rezervací či džunglí a oblast je také bohatá na spoustu tradic a legend. Čaje z této oblasti jsou silného charakteru, velice hutné s nádechem hořkosti a tmavší barvou nálevu. Více jak 60% čajů vyprodukovaných na Srí Lance je právě z oblasti Ruhunu a tak se jedná o jednu z nejdůležitějších oblastí.
Poslední oblastí na kterou se podíváme je Radella. Tato oblast je plná horských vrcholků, které jsou velice často zakryté hustou mlhou. Ačkoliv je Srí Lanka považována zejména za výrobce nejlepších černých čajů, tak zde se zaměřují na zelený čaj. Čaj se zde vyrábí dle tradičních a prověřených čínských postupů a mezi nejznámější typy pěstovaných čajů patří Sencha, Gunpowder či Young Hyson. Najdeme zde tedy čajovníky čínského typu, které jsou typické svými menšími listy a jemnější chutí. Díky tomu, že se čajové plantáže rozléhají v nadmořské výšce od 1 400 metrů do 1 900 metrů tak se jedná o typ čaje High Grown. Výborné klimatické podmínky napomáhají produkovat delikátní čaje, kterou jsou voňavé a se světlým nálevem. Oproti zeleným čajům bežně pěstovaných v Číně či Japonsku je čaj vypěstovaný v oblasti Radella bohatší a hutnější.
Pokračovat na: Dělení čajů
Zpátky na: Srí Lanka