Novinky
29.03.2019
Povídání o kávě
Připravili jsme is pro Vás povídání o kávě, ve kterém se dozvíte nějaké zajímavosti o kávě, také o její hostorii či jak se vyrábí.  Jednotlivé články... číst celé
01.01.2019
Nový vzhled
Nový rok si žádá nový vzhled a tak Vám s velikým potěšením představujeme novou podobu internetového obchodu. Vzhled je nyní přehlednější a modernější ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek již nikdy nepřijdete o žádné akce, speciální slevy ani novinky.

|  On-line platby

ThePay – Platba kartou, Platba24, MojePlatba, eKonto, mPeníze, MONETA, ČSOB, Fio Banka, Equa Bank, superCASH, Sberbank, QR platba, Bitcoin

|  Sledujte nás na Instagramu

@afternoon_tea.cz

  1. Úvod
  2. O kávě
  3. Sběr kávy
Sběr kávy

Po výsadbě dozrávají kávovníkové rostliny nejdříve za tři roky a až po uplynutí této doby se dočkáme první úrody. Bobule obvykle dozrávají v rozmezí šesti až osmi měsíců (u robusty je doba zrání delší zhruba o dva měsíce) a taky proto se obvykle provádí sklizen jednou do roka. Ovšem v někerých zemích (Kolumbie či Keňa) díky svým klimatickým podmínkám je možné provádět sklizeň i dvakrát za rok. Období sběru se často liší dle geografického pásma. Například severně od rovníku, jako ve Střední Americe, probíhá sběr od Září do Prosince, ale třeba Jižně od rovníku, v Brazílii, je sběr v Dubnu či Květnu. Jen v rovníkových Zemích, jako je Kolumbie, se mohou kávové bobule sbírat po celý rok. 

Sběr plodů je možné provádět pouze v období optimální zralosti. Rozlišujeme dva základní typy sběru kávovníkových bobulí - a to strojový a ruční.

První metodou sběru je tzv. Strojový sběr je prováděn za pomoci specializovaných sběracích vozů. Tyto vozy jezdí po plantáži a mechanicky opatrně strhávají plody z kávovníku. Hlavní výhodou je zejména rychlost a nízká cena sklizně. kdežto nevýhodou je to, že sběr provádí stroj a ten není schopen rozpoznat zralý plod od nezralého. Při tomto typu sběru se do sklizně dostanou i kusy větví a listí či dalších věcí, které zde nepatří. Strojový sběr se používá zejména u kávovníkových plodů nižší kvality - kdy je zapotřebí sesbírat velké množství bobulí za níckou cenu. 

Druhou metodou je ruční sběr. Ruční sběr je oproti tomu strojovému náročnější na čas a peníze. Nevýhodou ručího sklízení je několikanásobně delší doba sklizně než při použití strojů. Za to podstatnou výhodou je výsledná kvalita produktu, protože dál ke zpracování se dostanou pouze plody, které jsou zralé, ale nejsou nikterak poškozené. Průměrný sběrač je schopen za den nasbírat něco mezi deseti a dvaceti kilogramy kávových zrn. Tento způsob sběru se používá u káv vyšší kvality.

Pokračovat na: Zpracování kávy

Zpátky na: Historie kávy