Novinky
29.03.2019
Povídání o kávě
Připravili jsme is pro Vás povídání o kávě, ve kterém se dozvíte nějaké zajímavosti o kávě, také o její hostorii či jak se vyrábí.  Jednotlivé články... číst celé
01.01.2019
Nový vzhled
Nový rok si žádá nový vzhled a tak Vám s velikým potěšením představujeme novou podobu internetového obchodu. Vzhled je nyní přehlednější a modernější ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek již nikdy nepřijdete o žádné akce, speciální slevy ani novinky.

|  On-line platby

ThePay – Platba kartou, Platba24, MojePlatba, eKonto, mPeníze, MONETA, ČSOB, Fio Banka, Equa Bank, superCASH, Sberbank, QR platba, Bitcoin

|  Sledujte nás na Instagramu

@afternoon_tea.cz

  1. Úvod
  2. O kávě
  3. Pražení kávy
Pražení kávy

Aby kávové zrna získala své charakteristické vlastnosti je nutné zelené, usušené zrna upražit, je to právě pražení, díky kterému káva získává svou charakteristikou chuť a aroma. Pražení je jedno z nejkriitičtějších fází celého procesu než se káva od sběru dostane až k Vám do šálku - často se říká, že správné pražení kávy je věda a umění. V dnešní době při použití stále novějších a modernějších technologií je pražení čím dál tím přesnější, ovšem lidský faktor je zde stále nepostradatelný, proto být prařičen kávy je velice zodpovědná práce.

Z počátku se pražení kávy provádělo velmi primitivním způsobem - pálení kávovníku na přímém ohni. Ovšem postupem času se tato technologie vylepšovala a modernizovala a v dnešní době již máme moderní a známé technologie pražení, mezi ty úplně nezjnámější patří kondukce, konvekce či jejich kombinace. 

Díky pražení probíhá v kávovníkových zrnech řada chemických reakcí, díky nimž se k Vám dostane káva tak jak ji znáte. Původní zelená barva kávových zrn se postupně mění na hnědou, dle stupně pražení. Vytvářejí se také antioxidační účinky a při jevu zvaném pyroláza se začíná tvořit typická chuť kávy. Doba pražení má vliv na výslednou barvu zrna - tmavě pražená káva se praží déle, tato káva je poté chuťově silnější a výraznější. Ovšem pro znalce je mnohem lepší mně pražená káva, jelikož u této kávy se dá jednodušeji poznat originalita kávových zrn.

Velice důležitým faktorem je stupeň pražení, kdy nejčastějším rozdělením je na světlé - střední - tmavé. Ovšem mezi těmito stupni můžou existovat různé mezistupně pražení. Jelikož stupeň pražení převážně závisí na zažitých zvyklostech a návycích tak v různých částech země se můžete setkat s různým stupněm pražení. Je velice důležité, aby se kávové zrna při pražení neustále pohybovala, díky čemuž je poté káva rovnoměrně upražena a je také menší šance že dojde ke spálení zrna. Aby byl proes pražení úplně ukočen je zapotřebí, jakmile je kávové zrno dostatečně upraženo, okamžitě zchladit. Správně upražení kávové zrno musí mít vyrovnanou barvu a být slabě lesklé.

Jelikož v naší nabídce najdete převážně kávu značky Jardin, je dobré vědět, jak to funguje u této značky a co jí dělá tak vyjímečnou a jedinečnou.
Je to právě technologie pražení, která dělá tuto kávu tak vyjímečnou. Kdy tajemství spočívá v dvojitém pražení. Což je kombinace dvou základních technologií pražení - konvekce (30%) a kondukce (70%).
Kondukční pražení je tradiční způsob pražení, který se převážně používá v malých pražírnách.
Kovekční pražení je oproti tomu moderní způsob kdy pražení probíhá pomocí horkého vzduchu.
Celý proces pražení je prováděn v ochranné atmosféře. Díky tomu je zamezeno přístupu kyslíku, což zamezuje oxidaci - proto vždy když otevřete kávu můžete se těšít na svěží, čerstvou kávu, která obsahuje všechny důležité látky pro život. 

Pokračovat na: Skladování kávy

Zpátky na: Zpracování kávy