Novinky
29.03.2019
Povídání o kávě
Připravili jsme is pro Vás povídání o kávě, ve kterém se dozvíte nějaké zajímavosti o kávě, také o její hostorii či jak se vyrábí.  Jednotlivé články... číst celé
01.01.2019
Nový vzhled
Nový rok si žádá nový vzhled a tak Vám s velikým potěšením představujeme novou podobu internetového obchodu. Vzhled je nyní přehlednější a modernější ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Odběr novinek

Přihlášením k odběru novinek již nikdy nepřijdete o žádné akce, speciální slevy ani novinky.

|  On-line platby

ThePay – Platba kartou, Platba24, MojePlatba, eKonto, mPeníze, MONETA, ČSOB, Fio Banka, Equa Bank, superCASH, Sberbank, QR platba, Bitcoin

|  Sledujte nás na Instagramu

@afternoon_tea.cz

  1. Úvod
  2. O čaji
  3. Čaj a zdraví
Čaj a zdraví

Čaj je 100% přírodní nápoj, který neobsahuje žádné tuky, kalorie či uhličitany nebo sodík. Moderními vědeckými metodami se zatím podařilo zjistit až 400 různých látek v čaji. A díky tomu všemu se už odedávna považuje za léčivý nápoj. 

Asi nejznámější látkou v čaji je kofein (též známý jako tein, tento název však vznikl již v době, kdy se ještě nevědělo, že kofein a tein jsou ty samé látky). Obsah kofeinu může dosahovat až 7%, jedná se zhruba o poloviční množství oproti kávě. U zdravého člověka kofein vyvolává lehkou stimulaci, která se projevu zlepšením psychycké činnosti, ale také pocitem fyzické a psychycké svěžesti. Je prokázáno, že kofein se z čaje uvolňuje do krve pomaleji a tak jeho nástup je pozvolný, tak jako jeho ústup, což je největší rozdíl oproti kofeinu přijímaného z kávy. Je ale zapotřebí si dát pozor na množství, jelikož při větších dávkách začíná kofein působit toxicky a předávkování kofeinem se nejčastěji projevuje třesem, neklidem či bušením srdce. 

Další látkou která je obsažena v čaji jsou flavonoidy. Jedná se o nejpočetnější látku v čaji. Flavonoidy se vyznačují svým širokým spektrem antioxidačních vlastností. 
Významnou skupinou látek jsou také třísloviny. V čajovém listu bylo zatím zjištěno kolem 120 druhů tříslovin. Všechny základní vlastnosti čajových listů, jako je barva, chuť či aroma souvisí s tříslovinami, ty také dodávají čaji jemně natrpklou chuť. Nejvíce tříslovin obsahují zelené čajové nápoje. Množství tříslovin ve výsledném čajovém nápoji je možné regulovat i správnou přípravou čajového nápoje a to konkrétně délkou louhování. Při louhování čaje 2 až 3 minuty se třísloviny skoro louhovat nebudou, kdežto při louhování delším jak 5 minut se začnou projevovat značnou trpkostí. Taktéž se jedná o jeden z nejvýznamějších antioxidantů. 
V čaji najdeme i další důležité látky jako sacharidy, silice, přírodní barviva, enzymy, vitamíny, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, fluór, mangan a sodík.
Všechny tyto látky působí příznivě na lidský organismus.

Je prokázáno, že pravidelné pití čaje podporuje hustotu kostních minerálů, zlepšuje stav střevní mikroflóry. Významně se podílí na prevenci proti rakovinoných onemocnění, srdečním a cévním onemocněním. Mezi další účinky čaje také patří regulace krevního tlaku, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, má antivirové a antibakteriální účinky.

Pokračovat na: Skladování čaje

Zpátky na: Dělení čajů