Nevíte si rady? Zavolejte.

(Po - Ne: 9:30 - 20:30)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Káva
  4. Zpracování kávy
02.07.2018

Zpracování kávy

Na celém světě se v současné době používají dvě metody a to suché a morké zpraování. Rozdíl je kromě způbosu zpracování a použité technologie také ve výsledné kvalitě produktu.

Prvním metodou zpracování je "suché", kdy se jedná o levnější a jednodušší způsob zpracování, kterému se také říká tradiční. Nejčastěji se s tímto typem setkáme u zpracování kávových zrn horší kvality a jakosti. Nejdřív se nasbírané kávovníkové bobule zbaví zeminy a případných dalších nečistot a následně se volně rozloží na podklad (nejčastěji je to beton, rošt či cihla) a vystaví se přímému slunečnímu záření. Takto volně rozložené kávovníkové bobule jsou pravidelně přehrabovány, aby se zamezilo oxidačním procesům. Když uplynou přibližně 4 týdny, během kterých klesne obsah vlhkosti na přibližně 12%, tak se bobule považují za suché. Dojde k tomu že vnější slupka silně zhědne a stane se křehkou, v této slupce zrna chřeští. Poté přichází na řadu ruční vylupování, což je velice náročný proces na zručnost dělníků, kteří provádějí vylupování. 

Oproti tomu druhá metoda zpracování je "morká" a je schopna lépe a dokonaleji oddělit nezralé či jinak poškození kávovníkové plody od těch zralých a díky tomu je možné zachovat nejvyšší kvalitu. Ale oproti suché metodě je zapotřebí vyšších investic do technologií. Hlavním rozdílem oproti suché metodě je to, že při mokré metodě je dužina oddělena od zrna téměř okamžitě, kdežto u suché je zapotřebí kávovíkové boblue ještě dosušit.
Při mokré metodě se nejdřív kávovníkové plody plaví ve velkých nádržích, kde dochází ke zbavení zůrných nečistot (jako například listí, větvičky či třeba nezralé plody). Poté jsou proudem vody dopraveny do tzv. "vylupovacích" strojů, kde dojde k odstranění dužiny - to se děje systémem rozmělňováním bobulí mezi pevnými a pohyblivými povrchy či v zařízenách kde k oddělení dužiny dochází za pomoci ozubených čepelí, které jsou na rotujících válcích. Aby zůstala kvalita zachována je nutné, aby tento proces byl proveden nejpozději 24 hodin po svěru (dle znalců a odborníků je doporučeno spíše maximálně 12 hodin). Dále jsou kávovníková zrna oddělena od dužiny a jsou poté vyplavovány proudem vody. Následuje poslední krok, kterým je základní oxidace, při které dochází k oddělení kluzkého povlaku - tento proces probíhá obvykle 12 až 36 hodin s tím, že výsledná doba oxidace je závislá na faktorech jako je teplote či výše slizové vrstvy. Jakmile je tento proces ukončen tak jsou zrna zcela čistá a na dotyk tvrdá.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Novinky z našeho blogu
01.09.2018 Čaj
Skladování čaje
Pokud čaj spotřebováváte delší dobu, je velice důležité jeho skladování, jelikož pokud není čaj správně skladován vytratí se chuť, aroma a další cenní... číst celé
05.07.2018 Káva
Káva
Kávovník je tropická dřevnatá rostlina, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Všechny kávovníkové kultury jsou velice náchylné na prostředí a také js... číst celé
04.07.2018 Káva
Historie kávy
Historie kávy je opředena plno legendami, mýti a historek. Leckomu by se mohlo zdát, že se o tomto výborném nápoji dochovalo ve skutečnosti tak málo i... číst celé
03.07.2018 Káva
Sběr kávy
První úrodu je možné sklízet až za tři roky od vysazení kávovníkových rostlin. Díky tomu, že většina bobulí dozrává v rozmezí šesti až osmi měsíců se ... číst celé
Copyright © 2017 - 2019 | AFTERNOON-TEA.CZ
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.