Nevíte si rady? Zavolejte.

(Po - Ne: 9:30 - 20:30)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
03.07.2018

Sběr kávy

Po výsadbě dozrávají kávovníkové rostliny nejdříve za tři roky a až po uplynutí této doby se dočkáme první úrody. Bobule obvykle dozrávají v rozmezí šesti až osmi měsíců (u robusty je doba zrání delší zhruba o dva měsíce) a taky proto se obvykle provádí sklizen jednou do roka. Ovšem v někerých zemích (Kolumbie či Keňa) díky svým klimatickým podmínkám je možné provádět sklizeň i dvakrát za rok. Období sběru se často liší dle geografického pásma. Například severně od rovníku, jako ve Střední Americe, probíhá sběr od Září do Prosince, ale třeba Jižně od rovníku, v Brazílii, je sběr v Dubnu či Květnu. Jen v rovníkových Zemích, jako je Kolumbie, se mohou kávové bobule sbírat po celý rok. 

Sběr plodů je možné provádět pouze v období optimální zralosti. Rozlišujeme dva základní typy sběru kávovníkových bobulí - a to strojový a ruční.

První metodou sběru je tzv. Strojový sběr je prováděn za pomoci specializovaných sběracích vozů. Tyto vozy jezdí po plantáži a mechanicky opatrně strhávají plody z kávovníku. Hlavní výhodou je zejména rychlost a nízká cena sklizně. kdežto nevýhodou je to, že sběr provádí stroj a ten není schopen rozpoznat zralý plod od nezralého. Při tomto typu sběru se do sklizně dostanou i kusy větví a listí či dalších věcí, které zde nepatří. Strojový sběr se používá zejména u kávovníkových plodů nižší kvality - kdy je zapotřebí sesbírat velké množství bobulí za níckou cenu. 

Druhou metodou je ruční sběr. Ruční sběr je oproti tomu strojovému náročnější na čas a peníze. Nevýhodou ručího sklízení je několikanásobně delší doba sklizně než při použití strojů. Za to podstatnou výhodou je výsledná kvalita produktu, protože dál ke zpracování se dostanou pouze plody, které jsou zralé, ale nejsou nikterak poškozené. Průměrný sběrač je schopen za den nasbírat něco mezi deseti a dvaceti kilogramy kávových zrn. Tento způsob sběru se používá u káv vyšší kvality.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Novinky z našeho blogu
01.09.2018 Čaj
Skladování čaje
Pokud čaj spotřebováváte delší dobu, je velice důležité jeho skladování, jelikož pokud není čaj správně skladován vytratí se chuť, aroma a další cenní... číst celé
05.07.2018 Káva
Káva
Kávovník je tropická dřevnatá rostlina, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Všechny kávovníkové kultury jsou velice náchylné na prostředí a také js... číst celé
04.07.2018 Káva
Historie kávy
Historie kávy je opředena plno legendami, mýti a historek. Leckomu by se mohlo zdát, že se o tomto výborném nápoji dochovalo ve skutečnosti tak málo i... číst celé
03.07.2018 Káva
Sběr kávy
První úrodu je možné sklízet až za tři roky od vysazení kávovníkových rostlin. Díky tomu, že většina bobulí dozrává v rozmezí šesti až osmi měsíců se ... číst celé
Copyright © 2017 - 2019 | AFTERNOON-TEA.CZ
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.