Nevíte si rady? Zavolejte.

(Po - Ne: 9:30 - 20:30)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
05.07.2018

Káva

Kávovník je tropická dřevnatá rostlina, schopna vyrůstat až do výšky 15 metrů. Přesné botanické zařazení kávovníku je ještě daleko složitější než u čajovníku a tak se v odborné lituratuře můžete setkat s různým a rozmanitým zažazením do tříd, podtřít či oddelění. O systematické zařazení kávovníko do botanických odrůd se stejně jako u čajovníku zasloužil švédský botanik Carl Linné. 
Kávovník je velice náchylný na prostředí a také je velice často napadán a ničen listovou rzí. 
I když právě listová rez má zásluhu na tom, že se na Srí Lance začal pěstovat čajovník, jelikož ještě zhruba do půlky 19. století se zde pěstoval hlavně kávovník. Ten byl ale zničen právě listovou rzí a tak začalo pěstování kávovníku. Díky čemuž si nyní můžeme dopřávat výborný čaj každý den.

Listy kávovníku jsou nejčastěji zelené barvy s voskovým povrchem a oválného tvaru, ale jsou značně rozmanité a tak se můžeme setkat s různými listy. 
Květy jsou bílé barvy, hvězdicovitého tvaru. Rostlina kvete jenom několik dní a její květy mají intenzivní vůni, která značně připomíná jasmín.
Obvykle plodí po třech až šesti letech od vysazení. Ale za to jsou schopny plodit 20 a někdy až 30 let. Plody během zrání mění svou barvu od zelené až po sytě červenou a tak se značně podobají třešním. V každém plodu bývají většinou dvě zrnka, která jsou obrácena. I když někdy se můžeme setkat s tím, že plod obsahuje pouze jedno zrvno a v tom případě mluvíme o kávě perlové - ta ale nemá vyšší jakost než káva připravená z klasických plodů.  Plod se skládá z kůže, ta je velmi odolná proti poškrábání, dále je dužina a poté slupka. Poslední vrstou je pergamenový obal a také tenká, stříbrná blanka, které se odděluje až při pražení.

Kávovník arabika je nejrozšířenějším kávovníkem a tvoří zhruba 70% celosvětové produkce. Všeobecně se považuje za nejkvalitnější. Tento druh kávovníku je charakteristický svou jemnou chutí. Nejčastěji má tato káva spíše květinové aroma s vyšší kyselostí. Také obsahuje menší množství kofeinu, ale za to může růst i ve vyšších nadmořských výškách. Mezi nejznámější producenty bychom mohli zařadit například Kolumbii, Etiopii či Brazílii.

Kávovník robusta je druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem a tvoří zhruba 30% celosvětové produkce. Jedná se o méně kvalitnější kávovník oproti arabice, za to je také levnější. Chuťově je spíše hořkého charakteru s tvrdou a zemitou chutí, také obsahuje větší mnošství kofeinu. Avšak výhodou tohoto typu kávovníku je jeho vyšší odolnost proti škůdcům a různým nemocen. Je také méně náročný na pěstování a lze jej pěstovat i na méně kvalitní půdě. Semena tohoto kávovníku jsou menší než u arabiky, ale nedosahujé stejné kvality. Největším vývozcem je Vietman.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Novinky z našeho blogu
01.09.2018 Čaj
Skladování čaje
Pokud čaj spotřebováváte delší dobu, je velice důležité jeho skladování, jelikož pokud není čaj správně skladován vytratí se chuť, aroma a další cenní... číst celé
05.07.2018 Káva
Káva
Kávovník je tropická dřevnatá rostlina, která může dorůstat výšky až 15 metrů. Všechny kávovníkové kultury jsou velice náchylné na prostředí a také js... číst celé
04.07.2018 Káva
Historie kávy
Historie kávy je opředena plno legendami, mýti a historek. Leckomu by se mohlo zdát, že se o tomto výborném nápoji dochovalo ve skutečnosti tak málo i... číst celé
03.07.2018 Káva
Sběr kávy
První úrodu je možné sklízet až za tři roky od vysazení kávovníkových rostlin. Díky tomu, že většina bobulí dozrává v rozmezí šesti až osmi měsíců se ... číst celé
Copyright © 2017 - 2019 | AFTERNOON-TEA.CZ
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.